Norsk

 1. Novellen starter med førstepersons synsvinkel: «Eg snakkar om valet mellom ei jente og ein grøn kommode.» I neste avsnitt skifter synsvinkelen til tredje person: «I eit år har ho måla munnen raud for hans skuld.» Hvem er jeg-fortelleren i det første avsnittet?
 2. Det kan virke som at gutten i teksten forteller hva han tror jenta tenker, gjennom måten hun snakker og oppfører seg på. Hvordan ser man at synsvinkelen ligger hos «ham» i teksten?
 3. Hvorfor tror du den grønne kommoden er så viktig for hovedpersonen i teksten?
 4. På hvilken måte kan vi lese ringen, kommoden og skuffene som symbol?
 5. Når han sier at han vil ha kommoden, endrer forholdet mellom ham og henne seg i teksten – det skjer et vendepunkt. Hvordan?
 6. Jeg-personen i starten spør hvem som snakker om kjærlighet, og svarer «Ikkje eg». Hva mener du – handler teksten egentlig om kjærlighet? Hvorfor eller hvorfor ikke?
 7. Hvorfor tror du jenta i teksten ønsker å gjøre det slutt?
 8. Hvorfor gråter jenta i slutten av novellen?
  https://leseverktoy.app.fagbokforlaget.no/2/6/1
  1. Han. 2. Påpekende beskrivelse av henne uten undring. 3. Fordi den er hvor hun legger klærne i etter å ha vasket, tørket, brettet, og eventuelt strøket dem. 4. Nederste skuff har hun gitt uttrykk for mange ganger, at strevet er mest fremtredende, så han håper hun ikke vil gå dit for å klare avslutte forholdet. Med å bøye seg, så blir skuffen nederst litt tyngre, mens bøy i knærne vil gi samme opplevelse av å trekke ut skuffen. 5. Kommoden er et moment, som skal klare vende henne. 6. Kjærlighet er ikke definert; Gud er kjærlighet, som tillater at vi lever, så alt kan sies å være kjærlighet. 7. Manglende evne til å sette seg inn i hennes gjøremål, gjør at hun føler at han ikke bryr seg om henne. 8. Lo av samme emne tidligere. Damer som venter hjemme på om familien vender tilbake eller om en ulykke har skjedd noen, håndterer bekymringen med latter, derfor kommer gråt når dødsfall skjer. Følelser tilknyttet et emne, har allikevel samme verdi, at forholdet tar slutt er hverken av mer eller mindre betydning fordi hun gråter.
@viktflpoetleu

Fortnite 2022.09.04 – 12.17.06.31.DVR

♬ original sound – viktflpoetleu

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Vennligst vent ...